Pierogi kowieńskie
Pierogi kowieńskie tradycyjnie nadziewa się farszem z jajek, cebuli i wędzonego boczku

Opublikowano: 27.09.2012, 06:39
Reklama
Ilość kalorii: 480
Czas przygotowania: 75 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 40 dag mąki
- 4 łyżki soku z cebuli
- 2 jajka
- 2 żółtka
- sól
Reklama
Farsz:
- 30 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 5 jajek na twardo
- surowe jajko
- 2 łyżki posiekanej natki
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżka oleju
- cząber
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Reklama
- Mąkę przesiej ze szczypta soli, wbij jajka i żółtka, wlej sok z cebuli. Zagnieć ciasto. Przykryj, odstaw na 30 min.
- Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Odetnij plaster boczku, resztę zmiel z jajkami na twardo. Wbij surowe jajko, dodaj natkę i tartą bułkę. Dopraw cząbrem, solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, szklanką wytnij krążki. Na każdym ułóż po łyżeczce farszu i zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie 3 min od wypłynięcia. Polej skwarkami z odłożonego plastra boczku.
Reklama
Reklama
Reklama