Indyk w warzywach - przepis

Opublikowano: 27.08.2012, 08:54
Reklama
Składniki:
- 40 dag filetu z piersi indyka
- 20 dag różyczek brokułu
- cukinia
- cebula
- 2 marchwie
- 10 dag fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sok z cytryny
- sos sojowy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Filet z piersi indyka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój na cienkie paski i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny oraz sosem sojowym. Wstaw do lodówki na 15 minut.
- Warzywa w zależności od gatunku obierz, oczyść, opłucz. Cukinię i marchew pokrój w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Fasolkę szparagową pokrój w kawałki długości ok. 3 cm.
- W rondlu rozgrzej oliwę, włóż indyka, cebulę i czosnek, obsmaż na złoto. Dodaj pozostałe warzywa. Dopraw szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Podlej kilkoma łyżkami wody i duś pod przykryciem 10–12 minut, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną chrupiące. Posyp natką.
Reklama
Reklama
Reklama