Reklama
Składniki:
  • 40 dag filetu z piersi indyka
  • 20 dag różyczek brokułu
  • cukinia
  • cebula
  • 2 marchwie
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Filet z piersi indyka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój na cienkie paski i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny oraz sosem sojowym. Wstaw do lodówki na 15 minut.
  2. Warzywa w zależności od gatunku obierz, oczyść, opłucz. Cukinię i marchew pokrój w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Fasolkę szparagową pokrój w kawałki długości ok. 3 cm.
  3. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż indyka, cebulę i czosnek, obsmaż na złoto. Dodaj pozostałe warzywa. Dopraw szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Podlej kilkoma łyżkami wody i duś pod przykryciem 10–12 minut, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną chrupiące. Posyp natką.
Reklama
Reklama
Reklama