Jak zrobić Chicago pizza?
Podobno najlepszą pizzę na świecie można zjeść… w Ameryce! Pizza w Chicago została na tyle przetworzona, że stała się autonomicznym bytem, określanym mianem “Chicago pizza”!

Zaczęło się od włoskich emigrantów. Krótko po II wojnie światowej, amerykańskim centrum kuchni włoskiej stało się Chicago. Makaron z sosem pomidorowym i pizza to był prawdziwy hit! Ale Amerykanie nie byliby sobą, gdyby czegoś nie zrobili po swojemu.
Ciasto:
5 dkg świeżych drożdży
2 szklanki ciepłej wody
1 / 2 szklanki oleju roślinnego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 / 2 szklanki mąki kukurydzianej
5 1 / 2 szklanki mąki
Rozpuszczamy drożdże w wodzie. Dodajemy olej roślinny i oliwę z oliwek oraz mąkę kukurydzianą i połowę mąki. Miksujemy przez 10 minut. Zrób w cieście dołek, dodaj resztę mąki i zagniataj kilka minut (ponieważ ciasto jest bardzo wilgotne, lepiej będzie użyć specjalnej końcówki miksera zamiast rąk). Połóż ciasto na stolnicy i przykryj je dużą metalową miską. Jeśli nie masz – ściereczką. Poczekaj, aż ciasto podwoi objętość. Zagnieć ciasto przez chwilę i pozwól znowu urosnąć. Raz jeszcze krótko zagnieć i już można robić pizzę.
Polecamy: Pizza napoletana
Posmaruj formę do pizzy olejem. Uformuj kulkę ciasta, a następnie spłaszcz ją i zrób płaski placek. Połóż na formie i rozpłaszcz ciasto tak, aby dochodziło do krawędzi brzegów.
Na wierzch pizzy przygotuj:
15 dkg plasterków sera mozzarella
2 świeże, obrane, osuszone i pokrojone w plastry pomidory
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
2 ząbki czosnku,
3 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki oliwy
Połóż najpierw na spód mozarellę, następnie umieść na pizzy pomidory, bazylię, oregano, czosnek, zaś parmezan na samej górze. Spryskaj z wierzchu oliwą. Można też dodać szynkę, mięso mielone lub kiełbasę. Pizzę pieczemy w piecu, w temperaturze 250 st. Celsjusza, aż z wierzchu ciasto będzie złote (ok. 30 minut).
Polecamy: Formy do pieczenia