Co to jest mofo?
Choć w kuchni madagaskarskiej widoczne są wpływy francuskie, tubylcy nie przywiązują wielkiej wagi do chlebowych wypieków. Na szczęście można tam znaleźć coś, co chleb przypomina, jest to mofo.

Wiele smaków
Mofo to tak naprawdę rodzaj placuszków zastępujących chleb. Jada się je przede wszystkim na śniadanie, bez trudu można je kupić w ulicznych punktach sprzedaży. Istnieje wiele rodzajów tych ciast, w zależności od tego, co stanowi ich podstawę, a także jakie dodatki znalazły się w środku. Najpopularniejsze jest mofo gasy, czyli chleb malgaski. Robi się go z mąki ryżowej i ma on dość uniwersalny charakter. Najczęściej występuje w formie śniadaniowej, tworząc duet z kawą. Słodszą wersją tych ciastek są mokary, również zrobione z mąki ryżowej, ale z dodatkiem rozdrobnionego kokosa. Z kolei mofo baolina powstaje z mąki kukurydzianej i jest smażone jak racuchy.
Zobacz także: Jak zrobić Makroud el Louse?
Bardziej wytrawnie
Nie wszystkie ciasta i placki są wyraźnie deserowe. Malgasze pieką również z dodatkiem innych przypraw. Często chlebki solą i smażą na smalcu, przez co pasują one nie tylko do owoców. Zdarzają się też wypieki całkiem pikantne, przyprawiane drobno siekanymi warzywami, cebulą i pomidorami. Zresztą nawet składniki przez nas postrzegane jako wybitnie deserowe u Malgaszów mogą stać się częścią dań obiadowych. Przykładem są banany, które zapieka się w chlebkach na słodko, ale smaży się je także i podaje na przykład do kolacji.
Zobacz także: Tunezyjskie słodkości