Reklama

Małopolska miejscowość, słynąca z tradycyjnych upraw, może się poszczycić zdrową, smaczną kapustą, która jest lepsza nawet od tych, rosnących w innych zakątkach Polski, a także Europy. Duża ilość witaminy C oraz kwas mlekowy, który przyspiesza trawienie, z pewnością działa na jej korzyść. Dodatkowo badania naukowe potwierdzają, że spożywając dania z kapusty, jesteśmy mniej narażeni na choroby nowotworowe układu pokarmowego.
Jeśli chcielibyście spróbować oryginalnego, lokalnego specjału, możecie to zrobić w drugą niedzielę września, właśnie w Charsznicy, podczas Charsznickich Dni Kapusty. Jednak przy pomocy poniższego przepisu, możecie ją także zrobić sami.
Zobacz także: Jak przygotować brazylijski bigos
Charsznicki bigos
Składniki:

Reklama
  • 2kg białej kapusty
  • 2kg charsznickiej kapusty kiszonej
  • 1l bulionu na wędzonych żeberkach
  • 1kg mięsa wieprzowego lub dziczyzny
  • 50dkg kiełbasy myśliwskiej
  • 50dkg boczku wędzonego
  • kilka suszonych grzybów leśnych
  • 30dkg cebuli
  • 50dkg winnych jabłek (np. antonówki)
  • 0,5l wytrawnego wina
  • suszone śliwki
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • sól
  • listek laurowy
  • kminek
  • jałowiec
  • tymianek
  • majeranek

Przygotowanie:

  1. Posiekaną kapustę, obrane i pokrojone w kostkę jabłka dodajemy do bulionu
  2. Kroimy mięso oraz kiełbasę w kostkę i podsmażamy z wędzonym boczkiem i posiekaną cebulą
  3. Namoczone dzień wcześniej grzyby kroimy, a następnie chwilę gotujemy
  4. Mięso, kiełbasę oraz grzyby razem z wywarem dodajemy do kapusty i przyprawiamy solą, ziołami
  5. Całość dusimy około 203 godziny, w trakcie podlewamy bigos niewielkimi ilościami wina
  6. Im dłużej dusimy bigos tym jest lepszy, dlatego też jego duszenie może trwać z przerwami nawet przez kilka dni, po 1-2 godz. dziennie
Reklama

Zobacz także: Kuchnia Małopolski

Reklama
Reklama
Reklama