Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 szklanki wody
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki soku i miąższu z cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sorbet cytrynowy!

  1. Zagotuj wodę z cukrem.
  2. Zmniejsz ogień, gotuj 5 minut, wystudź.
  3. Do syropu dodaj sok z cytryny i otartą skórkę.
  4. Płyn przelej do płaskiego naczynia, przykryj.
  5. Wstaw na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie przemieszaj widelcem.
  6. Ponownie wstaw do zamrażarki na godzinę.
  7. Proces powtarzaj jeszcze 3-4 razy.
  8. Z gotowej, zmrożonej masy formuj porcje.
  9. Podawaj je w miseczkach z cytryn.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na letnie desery:

Czekoladowy tort z truskawkami - przepis
Deser truskawkowy - przepis
Domowe lody - przepis jak je zrobić krok po kroku

Reklama
Reklama
Reklama