Hiszpańska crema catalana - przepis
Crema catalana to oryginalny lekki deser prosto z Hiszpanii

Opublikowano: 05.11.2012, 12:14
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 1 l mleka
- ⅔ szklanki drobnego cukru
- 8 żółtek
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Reklama
Przygotowanie:
- Wymieszaj w dużym garnku mleko z czterema łyżeczkami cukru i sokiem z cytryny, a następnie zagotuj i przestudź.
- W misce utrzyj żółtka z dwoma łyżeczkami cukru i mąką ziemniaczaną. Połącz z mlekiem.
- Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż krem stężeje.
- Przełóż krem do niskich foremek i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Tuż przed podaniem posyp krem kataloński resztą cukru i skarmelizuj specjalnym palnikiem do crema catalana albo wstaw foremki posypane cukrem na chwilę na górną półkę dobrze rozgrzanego piekarnika.
Reklama
Reklama
Reklama