Ciasteczka betlejemskie - przepis składniki i przygotowanie
Pyszne ciasteczka betlejemskie z pianką to świąteczny klasyk!

Opublikowano: 15.12.2016, 05:46
Reklama
Ilość kalorii: 240
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 24
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Ciasto:
Reklama
- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
Pianka:
- 2 białka
- szklanka cukru
Dodatkowo:
- mielone orzechy
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasteczka betlejemskie! Są słodkie i bardzo kruche, a na wierzchu mają pyszną bezę!
- Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek, kwaśnej śmietany, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia zagnieć kruche ciasto.
- Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce.
- Białka ubij z cukrem na pianę.
Legumina makowa na święta - przepis
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm.
- Foremką wykrawaj ciasteczka.
Ciasto gryczano-migdałowe na święta - przepis
Reklama
- Wierzch każdego posmaruj pianką z białek, posyp orzechami lub wiórkami.
- Piecz przez mniej więcej 15 minut w 170 stopniach.
Reklama
Reklama
Reklama